Spoed?
Bel 0596 67 06 70

Oogheelkunde

Het oog is een orgaan apart. Bij huisdieren komen regelmatig oog-aandoeningen voor. Vaak betreffen het infecties. Bij kat en hond is dat dan te merken aan het dichtknijpen van het oog. Soms ziet het er rood uit en is er vieze uitvloeiing. Het schuren van de kop langs voorwerpen kan een uiting van pijn of jeuk zijn. Het grootste deel van de patiënten kan met oogdruppels of zalf behandeld worden.

Sommige andere aandoeningen van het oog kunnen we met behulp van een operatie verhelpen. Achter het derde ooglid zit een traan kliertje en dat kan gaan uitpuilen. Dat heet een ‘cherry-eye’.

Bij een diepe beschadiging van het hoornvlies bestaat de kans dat het oog verloren gaat. Door een stukje bindweefsel uit de ooghoek over de beschadiging te hechten, wordt het hoornvlies afgedekt en is er minder kans op verdere beschadiging.

Bij oudere dieren zien we soms ooglidtumoren ontstaan. Dit zijn kleine, vaak goedaardige bultjes op de ooglidrand. Hierbij kan het voorkomen dat de tumor het oog zelf beschadigt. Met behulp van een operatie kunnen deze bultjes worden verwijderd.

Erfelijke afwijkingen komen ook regelmatig voor. Bijvoorbeeld een te nauwe oogspleet waarbij de oogleden naar binnen krullen en zo de oogbol irriteren->entropion

Of een te ruime oogspleet waarbij de oogleden naar buiten krullen ->ectropion. Dit kan door middel van een operatie gecorrigeerd worden.

Staaroperatie

Bij ernstige vertroebeling van de lens (staar) kan de lens verwijderd worden.