Spoed?
Bel 0596 67 06 70

Honden

Preventieve zorg

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat geldt natuurlijk ook voor uw huisdier. Daar besteden we dan ook veel aandacht aan. We adviseren u om uw hond een keer per jaar te laten controleren door een van onze dierenartsen. Daarbij worden dan direct de benodigde vaccinaties toegediend.

Gezondheidscontrole

De gezondheidscontrole is een vrij complete check-up van uw hond. Zo controleren we het gewicht, het gebit, de oren en ogen, het hart, de longen, de buik, de vacht en de nagels. Hiermee kunnen we eventuele aandoeningen vroegtijdig opsporen, zoals bijvoorbeeld hartruis, beginnende nierziekte of gebitsproblemen. Hoe eerder een probleem bekend is, hoe beter het te behandelen valt. En hoe minder ongemak het uw hond geeft.

Vaccineren van uw hond

Een regelmatige vaccinatie is belangrijk voor uw hond, welke leeftijd hij of zij ook heeft. Het doel is om besmettelijke ziekten te voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig te laten zijn.

Besmettelijke ziekten kunnen op verschillende manieren worden overgebracht van dier op dier:

  • Rechtstreeks (snuffelen, likken, bijten)
  • Via de lucht (hoesten, niezen)
  • Via de omgeving (water, vloer, handvaten)
  • Via mensen (handen, kleding)

Het is dus ook raadzaam om uw hond, al komt die niet in contact met andere honden, toch te laten vaccineren!

Vaccinaties werken en beschermen het best wanneer ze jaarlijks herhaald worden.

Honden worden standaard gevaccineerd tegen Hondenziekte, Hepatitis, Parvo en Ziekte van Weil. Als aanvulling hierop kunt u uw hond laten vaccineren voor Kennelhoest en Rabiës (hondsdolheid). Het vaccin tegen de Ziekte van Weil wordt jaarlijks gegeven; het vaccin tegen Hondenziekte, Hepatitis en Parvo eens in de drie jaar. Alleen voor puppy’s geldt een ander schema:

Vaccinatieschema Puppy

6 weken

Parvo + Hondenziekte

9 weken

Parvo + Ziekte van Weil + Kennelhoest

12 weken

Parvo + Hondenziekte + Ziekte van Weil + Hepatitis

1 jaar

Parvo + Hondenziekte + Ziekte van Weil + Hepatitis + Kennelhoest

Vaccinatieschema volwassen hond

2 jaar

Ziekte van Weil + Kennelhoest

3 jaar

Ziekte van Weil + Kennelhoest

4 jaar

Parvo + Hondenziekte + Ziekte van Weil + Hepatitis + Kennelhoest

Gaat uw hond mee naar het buitenland? Dan moet hij of zij een geldige Rabiës-vaccinatie hebben. Dit vaccin is drie jaar lang geldig is en mag worden toegediend als uw hond drie maanden oud is. Gaat uw hond niet naar het buitenland, dan is een Rabiës-vaccin niet nodig. Mocht het voor uw hond van toepassing zijn: sommige pensions, kennels en uitlaatservices stellen strenge eisen aan de vaccinaties waarover uw hond moet beschikken.



Vaccinatie op maat

We staan voor een weloverwogen vaccinatiebeleid op maat. Dat doen we aan de hand van de laatste richtlijnen. Daarbij kunnen we ook gebruikmaken van titeren.

Castratie hond

Is uw hond een reu? Dan kan hij vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. Daarbij verwijderen we via een operatie de testikels, in de regel via laproscopie (kijkoperatie). Dit zorgt ervoor dat het (geslachts)hormoon testosteron niet meer wordt aangemaakt. Het castreren van een reu is tegenwoordig niet altijd meer vanzelfsprekend.

Castreren kan zinvol zijn bij:

  • Dominant gedrag
  • Interesse in loopse teven en wegloperig van huis
  • Territorium afbakenen door veel kleine plasjes
  • Prostaatproblemen
  • Voorhuidontsteking
  • Voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden

Sommige gedragingen van uw hond kunnen verdwijnen of minder worden door castratie, maar het is niet altijd een oplossing voor bepaalde gedragsproblemen.

Nadelen castratie:

  • Na de castratie verandert het metabolisme van de hond. Hierdoor kan hij of zij sneller aankomen.
  • Vachtverandering.
  • Hoewel uiterst klein, is er natuurlijk altijd een operatierisico.

Sterilisatie Teef

We spreken dan wel vaak over steriliseren bij een teefje, maar eigenlijk castreren we ze. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgebonden, bij een castratie verwijderd. We doen dit in de regel via laproscopie (kijkoperatie).

Het steriliseren van een teefje heeft zowel voor- als nadelen:

Voordelen sterilisatie

  • Het afnemen van de kans op (kwaadaardige) mammatumoren (tumoren van de melkklieren). Als uw teefje vlak voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, is het risico hiervan bijna zo goed als nul. Wees er bij eventuele sterilisatie dus op tijd bij.
  • Minder kans op het optreden van een baarmoederontsteking.
  • Minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte.
  • De sterilisatie zal geen effect hebben op de vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijk van uw hond. Wel heeft de sterilisatie een positief effect op het gedrag van uw hond rondom haar loopsheid. U zult het typische gedrag minder of helemaal niet meer zien.



Nadelen sterilisatie

  • Er vindt soms gewichtstoename plaats of verandert het gedrag van de hond en/of de structuur van de vacht.
  • Sommige teefjes kunnen na de sterilisatie incontinentieproblemen ontwikkelen. Met name zware of grote honden. Deze problemen zijn met medicijnen goed te behandelen. Bij sommige rassen ligt het risico op incontinentie wat hoger.
  • Hoewel uiterst klein, is er natuurlijk altijd een operatierisico.



We adviseren u graag over het wel of niet steriliseren van uw teefje. Mocht u voor sterilisatie kiezen, dan raden we wel aan om dit drie maanden na de eerste loopsheid te doen.

Laparoscopische sterilisatie

Wij steriliseren honden al meer dan 15 jaar laparoscopisch (via een kijkoperatie). Het is voor ons de standaard operatieprocedure. Het is een minder ingrijpende ingreep voor uw huisdier dan de conservatieve methode. Het geeft minder weefselschade en dus ook minder pijn.

Gaat uw hond mee op reis?

Dan zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Voor alle landen gelden de volgende regels:

  • Uw hond moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • Uw hond moet geïdentificeerd zijn met een chip (een tatoeage is niet meer geldig).
  • Uw hond moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). U moet dit minimaal 21 dagen voor vertrek laten doen. De rabiësvaccinatie mag gegeven worden vanaf een leeftijd van drie maanden. Let op! Er zijn enkele landen die hier andere eisen aan stellen. Controleer dit altijd goed.
  • Voor een aantal landen gelden ook nog aanvullende eisen, zoals een gezondheidsverklaring of een behandeling tegen bepaalde wormen. Dit is onder andere het geval voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta.
    Er zijn een aantal landen buiten de EU waarvoor voorafgaand aan de reis een bloedtest op rabiësantilichamen gedaan moet worden. Houd er rekening mee dat deze procedure een aantal weken in beslag kan nemen.

Meer informatie over de invoereisen van gezelschapsdieren per land kunt u vinden op www.licg.nl of vraag het gerust aan een van onze assistentes.

pip