Spoed?
Bel 0596 67 06 70

Katten

Preventieve zorg

U kunt niet altijd aan uw kat zien hoe hij of zij zich voelt. Daarom adviseren we een jaarlijkse controle van uw kat en preventieve zorg in de vorm van eventuele vaccinatie.

Gezondheidscontrole

Een keer per jaar kijken we hoe uw kat ervoor staat. We controleren onder andere het gewicht, het gebit, de oren en ogen, het hart, de longen, de buik, de vacht en de nagels. Hierdoor kunnen we in een vroeg stadium bepaalde aandoeningen opsporen. Denk hierbij aan hartruis, beginnende nierziekte of gebitsproblemen. Hoe eerder we een probleem tegenkomen, hoe beter we het kunnen behandelen. Dat kan uw kat een hoop ongemak schelen.

Uw kat laten vaccineren

Een regelmatige vaccinatie is belangrijk voor uw kat, welke leeftijd hij of zij ook heeft. Het doel is om besmettelijke ziekten te voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig te maken.

Besmettelijke ziekten kunnen op verschillende manieren worden overgebracht van dier op dier:

  • Rechtstreeks (snuffelen, likken, bijten)
  • Via de lucht (hoesten, niezen)
  • Via de omgeving (water, vloer, verschillende oppervlakken en voorwerpen)
  • Via mensen (handen, kleding)

Ook al komt uw kat niet buiten, dan is het dus ook raadzaam om hem of haar te laten vaccineren!

Om de bescherming van de vaccinaties goed op peil te houden, moeten ze jaarlijks herhaald worden. Katten worden standaard gevaccineerd tegen Kattenziekte en Niesziekte. Het vaccin tegen Niesziekte wordt jaarlijks gegeven (afhankelijk van de leefomstandigheden), het vaccin tegen Kattenziekte wordt elke drie jaar gegeven. Voor kittens geldt een ander schema:

Vaccinatieschema kitten

8-9 weken

Kattenziekte + Niesziekte
(alleen als u meer dan vier katten heeft of uw kitten een onbekende voorgeschiedenis heeft)

12 weken

Kattenziekte + Niesziekte

(16 weken

Kattenziekte + Niesziekte optioneel)

Vaccinatieschema volwassen kat

1 jaar

Kattenziekte + Niesziekte

2 jaar (Alleen nodig bij katten die in contact komen met andere katten)

Niesziekte

3 jaar (Alleen nodig bij katten die in contact komen met andere katten)

Niesziekte

4 jaar

Kattenziekte + Niesziekte

Gaat uw kat mee naar het buitenland? Dan is een inenting ingeënt tegen Rabiës vereist. Deze vaccinatie is drie jaar geldig. Hiervoor moet uw kat wel minstens drie maanden oud zijn. Houd er rekening mee dat sommige kattenpensions ook strenge eisen stellen aan de vaccinatiestatus van uw kat. Controleer in dat geval altijd van tevoren of uw kat alle vaccinaties gehad heeft.

Vaccinatie op maat

We staan voor een weloverwogen vaccinatiebeleid op maat. Dat doen we aan de hand van de laatste richtlijnen. Op basis van de nieuwe inzichten, hebben we het entschema bij katten iets veranderd, afhankelijk van de leefomstandigheden van uw kat. Daardoor kan het vaccinatieschema iets afwijken van het bovenstaande. In goed overleg met u maken we een weloverwogen keuze voor uw kat.



Castratie kater

Het castreren van uw kater heeft over het algemeen veel voordelen. Bij een castratie

verwijderen we onder algehele narcose de testikels. Deze ingreep kan plaatsvinden vanaf een leeftijd van vijf tot zes maanden.

Voordelen castratie

  • Ongecastreerde katers hebben de neiging om te gaan sproeien. Hierbij markeren ze plekjes zowel buiten als in huis met hun urine. Dit gedrag neemt af na de castratie.
  • Urine van ongecastreerde katers ruikt sterker.
  • Ongecastreerde katers vechten aanzienlijk meer, met alle gevolgen van dien.
  • Ongecastreerde katers lopen vaker weg.



Nadeel castratie

Na een castratie verandert het metabolisme van de kat. Hierdoor kan het gewicht sneller toenemen. Een aanpassing van het dieet van de kat kan hiervoor een oplossing zijn. Onze assistentes kunnen u hierover adviseren.

Sterilisatie poes

Bij poezen wordt er bijna altijd gesproken over steriliseren, maar eigenlijk castreren we ze. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgebonden, bij een castratie verwijderd. In de diergeneeskunde is altijd sprake van het laatste, omdat we zo de aanmaak van de hormonen stoppen. We spreken hier ook maar over sterilisatie, om geen verwarring te creëren.

Wilt u niet dat uw poes nestjes met jongen krijgt? Dan adviseren we u om haar vanaf een leeftijd van vijf tot zes maanden te laten steriliseren. Op die leeftijd herstellen poezen sneller en hebben ze minder last van de ingreep.

Voordelen sterilisatie

  • De kans op mammatumoren (tumoren van de melkklieren) wordt bij sterilisatie op vroege leeftijd aanzienlijk verkleind. Deze tumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig.
  • Geen kans meer op het ontstaan van baarmoederontsteking.
  • Het voorkomen van ongewenste dracht.
  • Het voorkomen van krolsheid.

Nadelen sterilisatie

Door de sterilisatie verandert het metabolisme van de poes. Hierdoor kan ze in gewicht toenemen. Dit is te voorkomen door het dieet van de poes aan te passen. Sterilisatie is een operatie met een bepaald (narcose)risico. Dit is echter zeer klein bij een gezonde kat.

Het chippen van uw kat

Katten kunnen ontsnappen of verdwalen. Om ze snel weer bij hun eigenaar terug te laten keren, is het belangrijk dat ze gechipt én geregistreerd zijn. Via de chip krijgt uw kat een persoonlijk identificatienummer. Dit wordt geregistreerd bij de daarvoor aangewezen databank en er wordt contact opgenomen met het baasje zodra de kat is gevonden. Ook heel handig: er zijn kattenluikjes en voederbakken die werken op de chip.

Parasieten bij de kat

Parasieten kunnen echte plaaggeesten zijn voor u kat. Hieronder zetten we de bekendste parasieten op een rij en geven we aan hoe uw kat er vanaf kan komen.

Vlooien

Vlooien kunnen veel overlast bezorgen voor uw kat. Ze komen overal voor en kunnen leiden tot jeuk en in ernstige gevallen zelfs tot bloedarmoede. Bovendien kunnen ze bepaalde ziektes overbrengen. Ook bij mensen kunnen ze jeuk en huidproblemen veroorzaken. Kortom, het is belangrijk om vlooien tijdig en effectief te bestrijden.

Katten worden niet besmet met vlooien door contact met andere dieren, maar doordat ze op een plek komen waar vlooienlarven hen bespringen. Binnen of buiten. Dit betekent dat u bij vlooienoverlast bij uw kat ook de omgeving goed moet behandelen. Denk hierbij aan het wassen van vloerkleden en kussens, het regelmatig stofzuigen van uw huis of gebruik te maken van een spray.

Het vlooienprobleem vraagt om preventieve zorg. We raden u aan om uw kat regelmatig te behandelen met een middel om vlooien te doden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: een middel voor op de vacht, een halsband of tabletten. We adviseren u graag over het te kiezen middel.

Het bestrijden van vlooien moet eigenlijk hand in hand gaan met het tegengaan van wormen. Vlooienlarven voeden zich namelijk met eitjes van de lintworm en kunnen uiteindelijk uw kat besmetten met deze vervelende parasiet.

Heeft uw kat ondanks al uw inspanningen nog steeds last van vlooien? Neem dan contact met ons op. Er kan dan namelijk sprake zijn van een heftige besmetting van de omgeving of van het onjuiste gebruik van anti-vlooienmiddelen.

Wormen

Er zijn veel verschillende wormen waarvan uw kat last kan hebben, zoals spoel-, lint-, long- en haakwormen. Ook als katteneigenaar kunt u hier last van krijgen. Effectieve bestrijding is dus belangrijk!

Wormen weten uw kat op verschillende manieren te vinden. Via de ontlasting van andere dieren, via vlooien, rauw vlees, een gevangen muis en zelfs via de moedermelk. Ook kunnen wij de wormeneitjes het huis in brengen onder onze voetzolen. Kittens en zieke of oudere katten lopen een verhoogd risico vanwege een minder goed functionerend immuunsysteem.

Neemt u uw kat mee naar het buitenland? Weet dan dat in bepaalde landen wormen voorkomen die de gezondheid van uw kat flinke schade kunnen toebrengen, zoals de hartworm, de vossenlintworm en de longworm. Onze assistentes kunnen u advies geven over de te nemen preventieve maatregelen.

Ontwormingsschema kat

Het is belangrijk om uw kitten tijdig te laten ontwormen. Doe dit op de leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken, daarna op de leeftijd van 3, 4, 5 en 6 maanden. Als uw kat zes maanden oud is, volstaat vier keer per jaar.

ollie